De Slimme Peuter Club

De Slimme Peuter Club is medio mei 2018 gestart en breidt in februari 2024 uit met een tweede groep. Wekelijks komen we samen op woensdag- en donderdagmorgen samen met een vaste club van maximaal vijf peuters met een (vermoedelijke) ontwikkelingsvoorsprong in de leeftijd van 2,5 tot 4 jaar oud.

Elke week wordt een nieuw onderwerp behandeld, spelen we spelletjes, leren de kinderen samenwerken en samen spelen en ervaren ze de interactie met ontwikkelingsgelijken.

Meer informatie kun je lezen in het werkplan Slimme Peuter Club. Op de Facebook pagina van de Slimme Peuter Club van Gastouder BijLein kun je onze activiteiten volgen.

Wil je weten of jouw slimme peuter voldoende uitgedaagd zal gaan worden, neem een kijkje op de Facebook pagina van Gastouder BijLein of de Slimme Peuter Club of bel/mail/app voor een persoonlijke afspraak.

Waarom die slimme peuters?

Al de jaren dat ik als gastouder werk, heb ik met regelmaat kinderen in mijn opvang mogen verwelkomen met een duidelijke ontwikkelingsvoorsprong. Vaak zijn dit kinderen die bijvoorbeeld erg taalvaardig zijn (al snel woordgrapjes maken), al vlot bezig zijn met enorme levensvragen (“Waarom is er zoveel onrechtvaardigheid op de wereld?”, “Wat gebeurt er als je dood gaat?”), een enorm goed geheugen hebben en zeer geconcentreerd bezig kunnen zijn met onderwerpen waar zij in geïnteresseerd zijn (vaak onderwerpen die je bij oudere kinderen zou verwachten zoals dino’s, treinen, archeologie, geschiedenis). Helaas zijn het ook vaak kinderen met een enorm aanpassingsvermogen die zich geregeld vrij snel na binnenkomst op de basisschool niet meer laten zien.

Juist hierom is het zo belangrijk dat slimme peuters als zodanig herkend worden door hun (groot)ouders, de gastouder en pedagogisch medewerkers op de opvang en de peuterspeelzaal.